Dýmkový tabák – typy řezů

U dýmkového tabáku rozlišujeme tři základní typy řezů. Kyprý řez neboli „loose cut“, je tabák zpracovaný lisováním, tzv. flake a mixture. Mnoho dýmkových směsí může být kombinací různých řezů a chutí.

Zvláště u dánských dýmkových tabáků jsou často míchány různé typy řezů. Každý z nich má své výhody a nevýhody, a proto vhodnou kombinací získá tabákový druh ten správný charakter.

Loose cut (kyprý řez)

Tabák, který je zpracován jako loose cut, není stlačen, je řezán pouze jednou. Tabák je proto kyprý a velmi dobře se plní. Šířka řezu se může lišit od velmi jemného až po hrubý řez.

Ovšem kuřák dýmky by si měl při kouření tohoto velmi jemného řezu dávat dobrý pozor. Jemně nařezané proužky tabáku velmi rychle hoří. Jestliže je tah v dýmce příliš silný, dýmka se bude rozpalovat, kouř bude velmi horký a celkově bude takový tabák štípat na jazyku. Řez proto vyžaduje trpělivost. Na druhé straně se velmi dobře zapaluje. Někdy mluvíme také o řezu jménem „shag“. Klasickým loose cutem je například Stanwell Melange, Caledonian Highland Cream.

01.jpg

(ilustrační foto)

Lisovaný tabák

Flake

Lisování dodává tabáku podstatně pomalejší hoření, výsledkem čehož je chladný kouř a plnější a jemnější chuť při naplnění.

Tabák typu flake se lisuje pod tlakem několika atmosfér buď v tlakové komoře, nebo na ručním lisu. Nechává se zrát několik dní a poté je nařezán na jemné plátky.

Složitý proces lisování, tepelná úprava a skladování zdůrazňují individuální chuťové nuance jednotlivých tabáků a individuální plátek nebo „flake“ se stává tabákovou směsí sám o sobě.

Flake tabáky vyžadují určitou dávku péče jak při plnění, tak i při samotném kouření dýmky. Flake tabáky skvěle drží aroma a jsou dlouho vláčné a vlhké.

Lisované tabáky vyžadují velký podíl ruční práce a proto patří mezi dražší. Flake je často balen do menších krabiček a většinou se jedná o 50 gramový tabák. Například Peterson University Flake.

Cut plug (kolíčkový řez)

Cut plug má několik různých jmen „ready rubbed“, „loose flake“ nebo „rubbed out“, která všechna znamenají ten samý proces.

Cut plug je opět lisovaný tabák typu flake, který byl rozcupován, až se z něj stala směs malých tabákových částeček.

Tento řez je snazší k naplnění a kouření a současně si uchovává stejnou chuťovou kvalitu jako flake. Cut plug si můžete vyzkoušet například na Mac Baren Virginia No.1 Ready Rubbed, Mac Baren Gold Blend Ready Rubbed nebo například u tabáku Bell Epoque.

Cross cut (křížový řez)

Granulovaný tabák nebo cross-cut je americký řez, který se velmi snadno plní a snadno hoří.

Pří výrobě cross-cutu, jsou tabákové listy řezány podélně, ale následně také napříč. Výsledkem jsou jemné čtverečky tabáku a žádné dlouhé tabákové kousky. Cross-cut je často směsí loose cut tabáku a flake tabáku.

Cross-cut také existuje ve variantě zvané cubic cut nebo cube cut, která je řezem lisovaného tabáku. Tento tabák je nařezán na malé kostičky. Zapalování vyžaduje zručnost a jistou zkušenost. Má stejné vlastnosti jako lisovaný flake. Řez najdeme u tabáku W. O. Larsen Collector´s.

02.jpgSpun cut (točitý řez)

Sput Cut tabák patří mezi velmi nákladné procesy při zpracování dýmkového tabáku. Vyžaduje velký podíl ruční práce a dnes je spíše raritou, kterou produkují dvě velké dánské tabákové firmy.

Spun cut, rolovaný cut cake, curls nebo curly jsou některé ze jmen používané pro spun cut tabáky. Tabákové lano je vyrobeno z ručně odřapíkovaných tabákových listů, ze kterých byl odstraněn centrální řapík. Posledním krycím listem bývá většinou velký virginský list. Dovnitř se umístí další tabákové listy, které jsou smotány do dlouhého provazce zabaleného do vnějšího listu. Tabákové lano může mít různou šířku – mezi 2 - 2,5 cm.

Pramen tabákových listů (tabákové lano) obsahuje celou konkrétní tabákovou směs. Celé tabákové lano je na nějakou dobu uloženo do speciálně zvlhčené místnosti, aby dostatečně vyzrálo. Po uplynutí určité doby je nařezáno na pláty nebo „mince“.

Dýmka může být plněna spun cut tabákem po celých kouscích nebo mohou být plátky rozmělněny před naplněním. Naplnění dýmky, kdy se naskládají „mince“ na sebe, vyžaduje ruku velmi zkušeného kuřáka dýmky. Kouření takto plněné dýmky je věcí několikaměsíčního tréninku. Na našem trhu se prodává například Mac Baren Stockton Spun Cut nebo Mac Baren Club Blend Roll Cake.

Mixtures – směs

Směsi vznikají kombinací různých základních tabáků a řezů. V současnosti je to nejoblíbenější forma dýmkového tabáku. Směsi převažují nad ostatními druhy řezů.

Typické směsi obsahují dobrou proporci virginského tabáku řezu loose cut smíchanou se strojově rozcupovaným (ready rubbed) Burley. Časté přidání černého Cavendishe do „mixturů“ dodá směsi kontrast barev a vytvoří jemnější chuť. Například Danish Black Vanilla Mixture je klasickou tabákovou směsí.

03.jpg

(ilustrační foto)

Dánská směs je vyrobena z „loose cutu“ a lisovaného tabáku, které jsou strojově rozcupovány. Přidáním černého Cavendishe vznikne ve směsi měkká a jemná příchuť. Typicky dánskou směsí jsou například Alsbo Whisky, Skandinavik Mixutre, Skandinavik Aromatic a další.

Klasická anglická směs je charakterizovaná vysokým obsahem latakie. Což je velmi silný tabák s uzenou chutí a aroma. Mezi klasické anglické směsi patří například Dunhill My Mixture nebo Dunhill Early Morning Pipe.

Většinou je typ řezu uveden na obalu. Proto se nebojte nejprve prostudovat obaly a mít všetečné otázky na prodávající, než se rozhodnete konkrétní tabák koupit. V dobrém specializovaném obchodě by vám měli poradit. Zkuste si vyzkoušet různé typy řezů a najděte si ideální pro vaši dýmku.

Foto Rostislav Čuřík