Demonio - požitek z Nicaragui

Myslíte si, že kvalitní doutník musí nutně pocházet pouze z Kuby? Rádi bychom Vám představili novinku z Nicaragui - Demonio, která se kubánským Habanos nejen směle vyrovná, ale v mnoha aspektech je dokonce předčí. Bezkonkurenčně například vychází jako vítěz při srovnání kvality a ceny.

Tato nová značka mezi těmi nejkvalitnějšími prémiovými doutníky přichází z Nicaragui z farmy Tabcalera Esteli. Doutníky podléhají těm nejpřísnějším standartům a kriteriím a plně uspokojí i toho nejnáročnějšího kuřáka - znalce. Jejich vývoj probíhal pod pečlivým dohledem mistrů a vynikají bezchybným ručním zpracováním. Vyznačují se jedinečnou krémovou chutí a skvělými vlastnostmi při hoření. Doutníky Demonio jsou vyráběny ve velikosti robusto a ve dvou variantách. Na první pohled zaujme luxusní design papírových kazet a cedrových boxů. Navíc je každý doutník balen do tuby s vložkou z cedrového papíru – je zaručeno zachování vlhkosti a 100% ochrana během dopravy a skladování.

           

                                   

Demonio RED: Tmavší odstín krycího listu. Doutník nabízí středně silnou až silnou plnou chuť a charakteristické květinové aroma. Afficionados popisují chuť jako skvěle vyváženou se stopami nugátu, mandlí a pomerančové kůry. Stáří použitého tabáku je nejméně 4 roky. Náplň a vázací list sestává z tabáku typu Sun Grown Cuban Seed Habano – vysoce vyzrálý. Pro krycí list se používá tabák Shade Grown Brazilian Mata Fina, pěstovaný pod speciální zástěnou ve stínu.

 

 

 

 

Demonio Black: Světlejší odstín krycího listu. Středně silná vyvážená chuť   s tóny květin, lékořice a exotického koření. V chuti můžete pocítit pražené oříšky a kakao v závěru. Tabák je starý 3 roky. Pro náplň se užívá vysoce vyzrálý tabák odrůdy „Sun Grown Cuban Seed Habano“. Vázací list „Rich Corojo“ překrývá krycí list“ Super PremiumCuban Seed Criolo – Rich and Rare“

 

 

 

 

Rádi bychom Vás seznámili s mimořádně pečlivým a profesionálním postupem při výrobě těchto doutníků. Níže se dočtete, jakými fázemi musí projít tabákový list, než se dostane z tabákové plantáže až do rukou kuřáka.

Tabacalera Esteli
tabáková plantáž a farma Tabacalera Esteli se nachází poblíž města Estelí v Nicaragui. Má rozlohu 250 akrů a přes 325 zkušených dělníků. Je jednou z mála fabrik, které si proces výroby zajišťují již od samého počátku. Takto lze garantovat chuťovou stálost a konzistentnost všech zde produkovaných doutníků. Farma se nalézá v těch nejvhodnějších klimatických podmínkách a vyznačuje se také mimořádně vhodnou a kvalitní půdou. Srovnatelné podmínky jsou snad již pouze v regionu Pinar del Rio na Kubě. Všechny místní baliče trénují kubánští mistři, kteří jednak sami osobně doutníky balí a jednak dohlížejí nad prací všech ostatních baličů. Kvalitu půdy a podnebí oceníte zejména při kouření zdejších doutníků. Charakteristická je pro ně květinová vůně a u některých druhů doutníků jemná chuť po mandlích

             

Pěstování tabáku
Sklizeň tabákových listů na farmě Tabacalera Esteli se uskutečňuje jednou za rok. 80 až 90 dní po zasetí tabákové rostliny na speciálním poli je možné tabákovou rostlinku přesadit na další místo. Pak po mnoho měsíců tato rostlina vyžaduje každodenní péči. Důležité je ruční protrhávání a neustálá kontrola.

Sklizeň tabáku
Při trhání tabáku rozeznáváme tři druhy tabákových listů, jejichž názvy odvozujeme od míst kde, se listy na rostlině nacházejí: Ligero jsou listy na nejvyšších místech rostliny, Viso jsou listy ve středu stonku rostliny a Seco vyrůstají na samém konci rostliny.  Nejsilnějším tabákem je Ligero, Viso vyniká svou texturou a chutí a Seco se hodí jako jemnější náplň do doutníků.

                                                        

Jen a pouze ty nejlepší listy jsou nakonec vybrané ke sběru. Tabáková rostlina má přibližně 16 až 17 takto vhodných listů. V určitém čase je možné utrhnout pouze dva až tři listy a ty pak musí být pečlivě zpracovány. Růst tabáku a rozhodnutí o správném odtrhnutí listu je velké umění. Vyžaduje mnohaletý trénink a zkušenosti těch, kteří se o tabák starají. Celý tento proces znamená stálou péči o tabákovou rostlinu a pole, aby se dosáhlo vypěstování perfektního tabáku pro výrobu nejkvalitnějších premiových doutníků. Důležitá je péče před i po sklizni. Trhači tabáku jsou školení, aby vybrali pouze ty nejlepší živé zralé listy. Sběr tabáku začíná od spodu rostliny a právě v těchto místech tvrdá práce trhačů tabáku začíná. Kontrola do nejmenších detailů a pouze výběr těch nejlepších listů, to je standard firmy Tabacalera Esteli. Většina sběračů tuto práci dělá mnoho let. Po skončení sklizně jim nastává nová práce s výsadbou sazenic pro další novou úrodu.

                        

Opatrování tabáku
Poté, co jsou vybrané listy otrhány, jsou převezeny do tzv. pečovacího domu. Velikost tohoto domu je okolo dvou fotbalových hřišť a jeho konstrukce je uzpůsobena pro sušení a opatrování tabákových listů. V Nikaragui se využívá tradiční kubánský styl těchto domů. Zaměstnanci mají snahu se o každý tabákový list starat samostatně. Listy jsou při prvním rozdělení děleny podle typu a velikosti. Toto je vždy prováděno ručně a pod důsledným dohledem. Po této první fázi jsou jednotlivé listy svázány po dvou za stonek. Takto svázané listy jsou zavěšeny na dlouhou tyč. Tyč, na které je přes sto listů je umístěna na různé úrovně. Základem je umístění listů podle typu a velikosti, buď těsně pod střechu, nebo naopak dolů. Kombinací slunečního tepla, světla a cedrové konstrukce budovy vzniká přírodní sauna. Toto je první podmínka nutná pro živou vlhkost, která se rozptýlí a tím se změní barva listů z bohatě zelených na žluté a ve finále na odstín hnědé. Když jsou tabákové listy vysušeny a připraveny, jsou sejmuty z tyčí na hromady po padesáti kusech. Tyto listy jsou nyní narovnány do velkého stohu. Proces fermentace může začít. Tlak na každý list uvnitř stohu společně s teplem a vlhkostí umožňuje listům spustit proces fermentace, který zbavuje listy nežádoucích nečistot. Během fermentace je rozprašována na stoh s tabákovými listy voda, aby podporovala vysokou fermentační teplotu. Teplota uvnitř stohu může dosáhnout až hranice 72°C. Vyšší teplota by mohla vést k poškození listů. Je to práce, která vyžaduje neustálý dohled 24 hodin denně. Tento "zesladčovací" proces přeměňuje oleje, šťávy, čpavek, dehet a nikotin z listů. Tato fáze je ukončena rozebráním hromady a vyrovnáním listů k „odpočinku“. Fermentace se opakuje zpravidla 3 – 4 krát. Listy jsou poté připraveny na stárnutí.

                                           

Stárnutí tabáku
Fermentovaný tabák je uložen do vrstev, jež se vzájemně překrývají. Takto stárne v „opatrovacím domě“ po léta. Teplota a vlhkost je regulována přírodně otevíráním a uzavíráním oken a průduchy v jednotlivých sekcích. Tabák zde stárne většinou tři až čtyři roky. Tento proces zjemňuje tabákové součásti a transformuje je do jemné a květinové chuti, kterou bezpečně poznáme při kouření zdejších doutníků. Během tohoto procesu stárnutí jsou listy přenášeny na speciální místo a ručně tříděny podle barvy, velikosti, textury a jiných unikátních kvalit. Tabákové listy jsou brány za méně náchylné stonky jeden po druhém. Tato práce vyžaduje skutečnou preciznost, jinak by se mohl cenný list poničit. Jednotlivé listy jsou uloženy opět na hromady a přichází proces druhé fermentace. Vše se děje za vyšší teploty v rozmezí 45 – 60 dní. Další nečistoty jsou takto odstraněny a tabák je připraven opět k procesu dalšího stárnutí. Listy jsou umístěny do otevřených cedrových boxů na dobu dvou let. Vše výše uvedené se v Tabacalera Esteli zpravidla opakuje ještě dvakrát.

                       

Příprava doutníků
Balíky tabáku jsou rozbaleny a přeneseny do místnosti s kontrolovanou teplotou a vlhkostí. Tabák je rozbalen a rozdělen dle stáří, stupně fermentace, textury listu, barvy a jiných parametrů. Nejlepší tabákové listy jsou převezeny do míchací místnosti. Mistr míchač připraví tabákové listy pro baliče a tým mistra baliče. Mistr balič a balič pracují jako dvojice a velmi zručně připravuji namíchanou tabákovou směs. Baliči jsou pečlivě a dlouze školení a teprve po mnoha letech tréninku se stávají mistry. První balič "sváže" tabákové listy a zformuje je do tvaru doutníku, změří je podle typu doutníku. Poté obalí náplň po celém obvodu vázacím listem a dá jej do dřevěné formy, kterou umístí do lisu. Tento lis pak utáhne. On rozhoduje podle citu, jak moc lis utáhne a jak dlouho ve formách doutníky nechá. Takto perfektně připravené doutníky jsou nachystány na konečné stádium a předány do rukou mistra baliče. Mistr balič je člověk s největšími zkušenostmi. On je ten, který opatrně listy vyjme z formy a doutníky dokončí. On je také ten, který kontroluje jakoukoliv nesrovnalost. Po tomto procesu a kontrole jsou doutníky přichystány ke skladování - stárnutí.

                                          

Stárnutí doutníků.
Dokončené doutníky jsou uloženy po 50ks do balíků přelepených papírem. V tomto balíku doutníky odpočívají. Každý z balíků se popíše typem doutníku, datem výroby, složením tabáku a kódem, který identifikuje, kdo byl balič a kdo mistr balič. Takto popsané balíčky jsou opatrně dány do speciální místnosti, kde stárnou. Teplota a vlhkost v této místnosti je pečlivě kontrolována. Doutníky mohou stárnout po mnoho let. Přiměřená doba k jejich je 120 dní, ale ponecháním v místnosti určené pro stárnutí zlepšujeme jejich chuť. Mnohé z nich jsou starší dvou let, a to z důvodu snahy vyhovět žádostem našich kuřáků o co nejjemnější chuť. Majitel a mistr balič Don Kiki osobně kontroluje každý svazek doutníků, který je připraven na prodej. Poté jdou doutníky do místnosti určené k balení a následně do rukou zákazníka.

Cesta od tabákového semene po doutník v kuřákově ruce je velmi dlouhá a na práci velmi náročná. Přesto pevně věříme, že toto vynaložené úsilí za kvalitu a spokojenost kuřáka je plně adekvátní.

Doutníky Demonio se vyrábí pouze ve velikosti Robusto