Žebříčku nejlepších restaurantů světa vévodí kodaňská Noma

Restaurant Noma v dánské metropoli Kodani se po roce znovu ocitl v čele žebříčku nejlepších restaurací na světě. V seznamu 50 nejlepších světových restaurantů, který každoročně vydává britský časopis Restaurant Magazine, dánský podnik na první místo v hlasování vybralo víc než 800 kuchařů, restauratérů a novinářů.

Na druhém místě se umístil španělský podnik El Celler de Can Roca z Girony nedaleko Barcelony, třetí je další španělský restaurant Mugaritz ve městě Errenteria nedaleko San Sebastiánu. Na dalších příčkách se umístily restaurace z Itálie, Británie a Spojených států.


Porota ocenila, že Rene Redzepi, šéfkuchař vítězného dánského restaurantu, připravuje pro své hosty nové recepty severské kuchyně, například pižmoně, uzený morek, mořské ježky na kopru nebo hovězí líčka s hruškami.


Někteří francouzští šéfkuchaři a gastronomičtí kritici soudí, že soutěž není dost seriózní a příliš odráží současné módní kulinářské trendy. Francie má v žebříčku osm restaurací, jednu z toho v první desítce, a to pařížský podnik Le Chateaubriand.


Podle organizátorů soutěže se seznam nejlepších hospod rozšiřuje o přírůstky ze stále nových zemí. Mezi kulinářsky vlivné národy se v posledních letech prý dostávají například Peruánci nebo Rusové.


Cenu šéfkuchaře, další prestižní ocenění britského magazínu, letos získal kuchař Massimo Bottura, jehož restaurant Osteria Francescana v Modeně nyní v Itálii prý patří k nejpopulárnějším.