Koktejl na víkend - drinky z whisky

Míchané nápoje, v nichž je hlavní ingrediencí whisky nebo bourbon nejsou v současnosti tak rozšířené jako koktejly založené na vodce nebo rumu, ale mají významnou tradici, zejména na Britských ostrovech (skotská a irská whisky) a v USA (bourbon a žitná whisky)


MANHATTAN
Manhattan je bezpochyby nejznámější whisky koktejl. Podle tradice vznikl počátkem 70. let 19. století na banketu pořádaném Jennie Jeromovou (budoucí lady Churchillovou, matkou Winstona Chuhrchila) v klubu Manhattan v New Yorku. Ve skutečnosti byly míchané nápoje s tímto názvem podáveny v různých newyorkských barech již dříve, ale výše zmíněný banket se postaral o jeho popularitu a ustálení jména pro tuto verzi koktejlu.


4,5 cl žitné nebo kanadské whiskey
2 cl červeného vermutu
kapka angostury

Nalijte všechny suroviny do míchací sklenice s ledem. Dobře promíchejte. Přelijte do vychlazené koktejlové sklenky, doplňte třešní. (Pro Manhattan suchý zaměňte červený vermut suchým vermutem a místo třešní ozdobte plátkem citrónu.)

ROB ROY
Rob Roy je varianta Manhattanu připravovaná ze skotské whisky namísto z žitné. (Stejně jako u Manhattanu kolísá v různých receptech poměr složek kolem 2:1.)


4,5 cl skotské whisky
2,5 cl červeného vermutu
kapka angostury

Nalijte všechny suroviny do míchací sklenice s ledem. Dobře promíchejte. Přelijte do vychlazené koktejlové sklenky, doplňte třešní.

OLD FASHIONED (staromódní)
Tento koktejl nese své jméno plným právem, protože patří mezi nestarší koktejly -spatřil světlo světa v 80. letech 19. století v pánském klubu v Louisville (Kentucky). Byla po něm pojmenována i široká sklenice (old fashioned neboli tumbler, nesprávně nazývaná jako sklenice na whisky).


4cl.bourbonu nebo žitné whiskey
1 kostka cukru
2 kapky angostury
trochu sody

Nechte nasáknout kostku cukru angosturou a sodou, míchejte ve sklenici do úplného rozpuštění. Pak sklenici naplňte ledem a přidejte whisky. Doplňte plátek pomeranče a dvě koktejlové třešničky.
Někdy se nápoj ještě doplňuje sodou, to ale puristé odmítají, protože to stejně jako příliš velké množství vody použité k rozpuštění cukru kazí chuť výsledného nápoje. Ovoce (plátek pomeranče) v původním receptu chybělo. Rozšířilo se až za prohibice kvůli zakrytí horší kvality alkoholu.

RUSTY NAIL (Rezavý hřebík)
Pravděpodobně nejznámější koktejl z výhradně ze skotské whisky. Stejně jako většina tradičních míchaných nápojů se vyskytuje v různých obměnách (s různým poměrem surovin) a jeho původ je neznámý.


4,5 cl skotské whisky
2,5 cl Drambuie likéru

Nalijte suroviny rovnou do sklenice s ledem, jemně zamíchejte a ozdobte spirálkou citrónové kůry.

GOD FATHER (Kmotr)
Godfather je jeden z mnoha koktejlů vynalezených Joem Gilmorem, slavným barmanem Amerického baru hotelu Savoy ve 40. letech 20. století..


3,5 cl skotské whisky
3,5 cl Amaretto

Nalijte obě suroviny přímo do sklenice naplněné kostkami ledu.

WHISKEY SOUR
Jako sour se angličtině označují nápoje z lihoviny, citrónové nebo limetkové šťávy a sirupu nebo jiné sladké šťávy (typickým příkladem je tequilová Margarita). Za jakých okolností vznikla tato verze s bourbonem, není známo.


4.5 cl Bourbon whiskey
3.0 cl Fresh lemon juice
1.5 cl Gomme syrup
Dash white egg (optional )

Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem, dobře protřepejte a přelijte do sklenice. Nebo suroviny nalijte rovnou do sklenice naplněné kostkami ledu. Doplňte plátkem pomeranče a koktejlovou třešničkou.

JACK AND COKE (Jack a kola)
Míchaný nápoj Jack and Coke je obdobou Rum and Coke (rumu s kolou). Vzhledem k jeho velké popularitě v USA byl uveden na trh i rovnou míchaný v plechovkách


1 díl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey  
3 díly Coca Coly

Obě ingredience se smíchají přímo ve  sklenici naplněné ledem.