Vědci rozmrazují stoletou skotskou whisky. Chtějí zjistit původní recepturu

Skotská whisky, kterou v únoru novozélandští polárníci vysekali z antarktického ledu, v němž byla zamrzlá více než sto let, je pod odborným dohledem postupně rozmrazována. Po otevření lahví si ale podle agentury AP výzkumníci nejspíš nebudou moci dát skleničku.

Nápoj je určen k chemickým výzkumům, na jejichž základě chtějí výrobci namíchat whisky podle původní receptury, která se nepoužívá již řadu let.


Whisky byla objevena v chatě, ze které se britský polárník Sir Ernest Shackleton pokusil v roce 1907 jako první dobýt jižní pól. Expedice skončila nezdarem a zklamaní polárníci museli v Antarktidě ponechat většinu svých zásob včetně pěti bedýnek skotské whisky McKinlay a dvou bedýnek brandy.

Vědci doposud žádnou z lahví neotevřeli, pod odborným dohledem je pomalu rozmrazují, aby nebyl poškozen jejich obsah. Podle šéfa britské Nadace antarktického dědictví Nigela Watsona bude zřejmě nápoj zachovalý, cílem ale není jej vypít.

"Byla na ledu více než 100 let, takže to určitě zní velmi romanticky. Skutečnost je ale taková, že se kvůli omezenému množství budeme muset soustředit spíše na konzervaci," uvedl Watson. "Doufejme, že je nápoj dostatečně zachovalý a odborníkům se podaří analyzovat jeho složení a znovu jej vyrobit, aby z toho každý něco měl."

Bedny s ušlechtilým nápojem byly objeveny v roce 2006. Letos v únoru se polárníkům podařilo vysekat je z ledu. Expedice se uskutečnila na popud skotského výrobce lihovin Whyte & Mackay, který chce na základě vzorků ze sto let starých lahví oživit tradici původní skotské whisky McKinlay.