Nikaragua nebo Kuba ?

Existuje mnoho názorů na to, že podnebí a půda na Kubě je natolik charakteristická, že není možné ji nikde na světě napodobit. My se však zcela po právu domníváme, že tomu tak není.

Tabacalera Esteli

Tabacalera Esteli se nachází v Esteli v Nicaragui. Má rozlohu 250 akrů a přes 325 vysoce profesionálních zaměstnanců. Je jednou z mála výroben doutníku, která si proces výroby zajišťuje již od samého začátku. Tímto jsme schopni garantovat chuťovou stálost a konzistentnost všech našich výrobních značek. Farma firmy se nalézá v těch nejvhodnějších klimatický podmínkách. Srovnatelné podmínky jsou již pouze v regionu Pinal del Rio na Kubě. Všechny naše baliče trénují kubánští mistři, kteří jednak sami osobně doutníky balí a jednak dohlížejí nad výrobou všech ostatních baličů. Kvalitu půdy a podnebí oceníte při kouření našich doutníků. Charakteristická pro naše doutníky je květinová vůně a u některých druhů doutníků jemná chuť po mandlích.

Pěstování tabáku

Sklizeň tabákových listů na farmě Tabacalera Esteli je jednou v roce. 80 až 90 dní po zasázení tabákové rostliny na speciálním poli je možné tabákovou rostlinku přesadit na její místo. Pak po mnoho měsíců tato rostlina vyžaduje každodenní péči. Důležité je ruční protrhávání a neustálá kontrola.

Sklizeň tabáku

Při trhání tabáku rozeznáváme tři druhy tabákových listů, jejich názvy odvozujeme od míst kde se listy na rostlině nacházejí: - Ligero jsou listy na nejvyšších místech rostliny - Viso jsou listy ve středu rostliny - Seco jsou listy na samém konci rostliny Nejsilnějším tabákem je Ligero, Viso vyniká svou texturou a chutí a Seco se hodí jako jemnější náplň do doutníků.

Jen a pouze ty nejlepší listy jsou nakonec vybrané ke sběru. Tabáková rostlina má pouze 16 až 17 takovýchto listů. V určitém čase je možné utrhnout pouze dva až tři listy a ty pak musí být pečlivě zpracovány. Růst tabáku a rozhodnutí o správném odtrhnutí listu je velké umění. Vyžaduje mnohaletý trénink a zkušenosti těch, kteří se o tabák starají. celý tento proces znamená stálou péči o tabákovou rostlinu a pole, aby se dosáhlo vypěstování perfektního tabáku pro výrobu doutníků butique. Důležitá je péče před i po sklizni. Trhači tabáku jsou vysoce trénovaní, aby vybrali pouze ty nejlepší živé zralé listy. Sběr tabáku začíná od spodu rostliny a právě v těchto místech tvrdá práce trhačů tabáku začíná. Kontrola do nejmenších detailů a pouze výběr těch nejlepších listů to je standard firmy Tabacalera Esteli. Většina sběračů tuto práci dělá mnoho let. Po skončení sklizně jim opět nastává nová práce ze sázením pro další novou úrodu.

Opatrování tabáku


Poté co jsou živé listy otrhány jsou traktorem převezeny do pečovacího domu (Curing House) firmy Tabacelera Esteli. Tento dům je v Kubánském stylu " casa de tabaco(dům tabáku) ". Velikost tohoto domu je okolo dvou fotbalových hřišť a jeho konstrukce je speciální pro sušení a opatrování tabáku. V Nikaragui se využívá tradiční kubánský styl těchto domů. Zaměstnanci mají snahu se o každý tabákový list starat samostatně. Listy jsou při prvním rozdělení děleny podle typu a velikosti. Toto je vždy děláno ručně a za striktního dohledu. Po tomto prvním nudném procesu, jsou jednotlivé listy svázány spolu do dvojice za stonek. Takto svázané listy jsou zavěšeny na dlouhou tyč. Tyč na které je přes sto listů je umístěna v tomto domě na různé úrovně. Základem je umístění listů podle typu a velikosti buďto těsně pod střechu nebo naopak dolů. Kombinací slunečního tepla, světla a cedrové budovy vzniká přírodní sauna.Toto je první podmínka nutná pro živou vlhkost, která se rozptýlí a tím se změní barva listů z bohatě zelených na žluté a ve finále na odstín hnědé. Když jsou tabákové listy vysušeny a připraveny, jsou odděleny z jednotlivých tyčí a míst na hromadu po padesáti listech. Tyto listy jsou nyní narovnány do velkého stohu. Proces fermentace může začít. Tlak na každý list uvnitř stohu spolu s teplem a vlhkem umožňuje listům spustit proces fermentace, který zbavuje listy jejich nečistoty a ostatních látek. Během fermentace je rozprašována na stoh s tabákovými listy voda, aby podporovala fermentační teplotu. Teplota uvnitř stohu může dosáhnout až hranice 72 o C. Kdyby teplota ve stohu byla vyšší pak by se mohli listy vznítit a poškodit se. Je to práce, která vyžaduje permanentní dohled 24hodin denně. Tento "zesladčovací" proces přeměňuje oleje,šťávy,čpavek,dehet a nikotin z listů. Úplně je tento 35ti až 45ti denní proces ukončen tím,když pracovníci rozeberou hromadu, listy vyrovnají a dají je odpočinout. Během dvou až tří těchto procesu je fermentace dokončena. Listy jsou připraveny na proces stárnutí.

Stárnutí tabáku

Fermentovaný tabák je uložen na individuální místa na vrstvy a každá vrstva je nakupena přes další. Jsou umístěny do různých sekcí v opatrovacímdomě, kde tento tabák stárne po léta. Teplota a vlhkost je regulována přírodně otevíráním a uzavíráním oken a průduchy v těchto sekcích. Tabák zde stárne tři až čtyři roky. Tento proces zjemňuje tabákové součásti a transformuje je do jemné a květinové chuti, kterou poznáme při kouření doutníků. Během tohoto procesu stárnutí jsou listy přenášeny na speciální místo a ručně tříděny. Jsou tříděny podle barvy,velikosti, textury a jiných unikátních kvalit.Tabákové listy jsou brány za stonky jeden po druhém. Tato speciální práce vyžaduje preciznost bez chyb, jinak by se mohl perfektní list pokazit. Jednotlivé listy jsou uloženy opět na hromady a přichází proces druhé fermentace. Tento druhý proces se děje za vyšší teploty a delšího času mezi 45ti až 60ti dny. Další nečistoty jsou odstraněny a tabák je připraven opět k procesu dalšího stárnutí. Listy jsou umístěny do otevřených cedrových boxů a odcházejí do stárnoucí sekce k "výdechu" jsou zde chráněny po dobu dvou let. Tabákové listy jsou ručně baleny do balíků a stárnou do doby než budou použity na balení doutníků. Tento proces se většinou ještě opakuje. Někdy ještě jednou nebo dvakrát.

Příprava doutníků

Balíky tabáku jsou rozbaleny a přineseny do místnosti s kontrolovanou teplotou a vlhkostí. Tabák je rozbalen a rozdělen na základ a opět klasifikován podle barvy,velikosti, textury plné fermentace a roku sběru listu. Nejlepší tabákové listy jsou převezeny do míchací místnosti. Mistr míchač připraví tabákové listy pro baliče a tým mistra baliče. Mistr balič a balič pracují jako dvojice a velmi zručně připravuji namíchanou tabákovou směs pro svůj tým. Baliči jsou vysoce trénovaní a teprve po mnoha letech tréninku se stávají mistry. První balič "sváže" tabákové listy a zformuje je do tvaru doutníku, změří je podle typu doutníku. Poté obalí náplň po celém obvodu vázacím listem a dá je do dřevěné formy kterou pak umístí do lisu. Tento lis pak utáhne. On rozhoduje podle citu jak moc lis utáhne a jak dlouho ve formách doutníky nechá. Takto perfektně předem připravené doutníky jsou nachystány na konečné stádium. Po celém tomto procesu jsou tyto polotovary předány do rukou mistra baliče. Mistr balič je člověk s největšími zkušenostmi. On je ten který opatrně listy vyndá s formy a dokončí doutníky. On je také ten, který kontroluje jakoukoliv nesrovnalost. Po tomto procesu a kontrole jsou doutníky přichystány opět ke stárnutí.

Stárnutí doutníků


Dokončené doutníky jsou dány po 50ks do balíků přelepených papírem. V tomto balíku doutníky odpočívají. Každý takto udělaný balík se popíše typem doutníku,datem výroby,složením tabáku a kódem, který identifikuje kdo byl balič a kdo mistr balič.Takto popsané balíčky jsou opatrně dány do speciální místnosti kde stárnou. Teplota a vlhkost v této místnosti je pečlivě kontrolována. Můžeme si být jisti, že různý tabák použitý k výrobě doutníků je perfektně nachystaný na " svatbu". Doutníky mohou stárnout po mnoho let. Přiměřená doba k jejich "svatbě" je 120 dní, ale ponecháním v místnosti určené pro stárnutí zlepšujeme jejich chuť. Mnohé z nich jsou starší dvou let, a to z důvodu naší snahy vyhovět žádostem našich kuřáků o co nejjemnější chuť. Majitel a mistr balič Don Kiki osobně kontroluje každý svazek doutníků, který je připraven na prodej. Poté jdou doutníky do místnosti určené k balení a pak už jdou do rukou právě Vám.

Cesta od tabákového semene po doutník v kuřákově ruce je velmi dlouhá a na práci velmi náročná. Poté co vychutnáte unikátní květinovou vůni a ucítíte jemné aroma doutníků z Tabacalera Esteli věřím, že i vy se s námi shodnete na tom, že naše cena za takovouto práci není nikterak vysoká.



J.L. Salazar Y Hermanos - naše nejlepší doutníky J.L. Salazar Y Hermanos speciální reserva jsou ručně vyráběné doutníky perfektně uabalené jako kubánské doutníky. Jsou jemné, tmavé s plnotělovou chutí.. Mistr balič z Tabacalera Esteli ručně a nesmírně pečlivě balí každý doutník. Za každý takto ubalený doutník si ručí. Každý tabákový list na tento doutník musí být starší tří let. Tento list musí taktéž být více než čtyřikrát fermentován. Vnitřní část doutníku(náplň) je ze semena kubánského tabáku(Cuban - Seed Habano tabacco), který roste na polích firmy Tabacalera Esteli. Vázací list balí mistr balič z tajné namíchané směsi tabáku nejvyšší jakosti (Cuban - Seed Habano 2000) Krycí list musí být naprosto bezchybný a používá se tabák (Dark Cuban-Seed Habano, původem z Equádoru). Takto vzniká umění balení našich nejlepších doutníků a my Vám můžeme zaručit, že doutníky s takto skvělou chutí Vás nadchnou.

A teď něco málo z historie těchto doutníků Od roku 1810 žila rodina Salzarů na Kubě v regionu Pinal Del Rio, což je region, který je vyhlášen jako místo nejlepšího tabáku na světě. Salazarové byli čtyři bratři, kteří obdělávali svoje pole a byli uznáváni jako jedni z nejlepších baličů doutníků na Kubě. 12 hodin každý den v týdnu se starali o svoje sazenice tabáku, sklízeli je,opatrovali je a snažili se je v co nejlepším poměru namíchat. Všichni čtyři bratři si postavili své domy na plantáži a celý svůj život zasvětili pěstování tabáku. Každý z bratrů měl rád jinou velikost doutníku, ale shoda mezi nimi panovala v chuti. Proto začali tuto chuť neustále vylepšovat mícháním různých druhů tabáku, až byli jejich doutníky vyhlášené v celém regionu.

Syn Maria, Jorge L. Salazar, jeho bratr Mario junior a Max pokračují v rodinné tradici. Poté co opustili Kubu si sebou opatrně a tajně přivezli sazenice tabáku, které celá jejich rodina za mnoho generací zušlechtila. Tento tabák tvoří základ chuti těchto doutníků, které tito bratři v současné době vyrábí ve své nové zemi, kterou je Nikaragua.

Doutníky J.L.Salazar Y Hermanos jsou baleny mistry baliči a to z důvodu zachování standartní chuti těchto doutníků. Je používána tajná směs tabáků Cuban - Seed Habano. Jejich vůně, bohaté aroma a chuť jsou jedinečné a nenajdete je u žádných jiných doutníků. Toto Vám můžeme garantovat.

Cupido


Cupido tm je jedinečné v poskytnutí vyvážené vůni,chuti a konzistentnosti. Cupido tm má Heslo kouření je kouzlo. Cupido tm nabízí velmi vyjímečné kouření a spolu s Doutníky Cuban Crafters se řadí mezi jedny z nejlepších doutníků. Na Cupido tm se používá ten nejlepší (premium) svazek doutníkových listů, stejně jako ty nejlepší(premium) krycí a vázací listy. Tyto doutníky balí pouze kubánští mistři baliči zaměstnaní ve firmě Tabacalera Esteli. Doutníky Cupido tm jsou zabaleny do překrásné ručně vyráběné cedrové krabice. Dřevo na tuto krabičku pochází z cedrů z nikaragujských hor. Každá krabička obsahuje podpisy těch, kteří doutníky balili a překontrolovali.Každý mistr torcedores balí doutník od úplného začátku až do konce. Dohled nad výrobou těchto doutníků je velmi přísný. Není třeba více slov za, tyto doutníky mluví hodnocení v prestižních časopisech - boutique značka pro rok 1999 a 2000 - 90% ohodnocení v Cigars Insiders - 89% ohodnocení v Cigar Aficionado magazin - 4,5 (vysoká doporučitelnost) v Smoke Magazine

Cupido je jedním z nejlepších doutníků typu vintage na trhu. Tato značka je limitována na pouhých 200 krabic měsíčně na celý svět.

Popis chuti doutníků Cupido tm v aficionadu je následující: doutník střední až plné chuti s opojným koncem, který má vyvážený poměr všech vůní.Má příjemnou a lahodnou chuť s náznakem lehce krémovým. Libovonné aroma má velmi příjemnou květinovou vůni. Náplň a vázací list je tajný a proto Vám nemůžeme říci o jaký typ se jedná. Jako krycí list se používá tabák extra prémium Sumatra.

Cuban Crafters


Cuban Crafters - výběr cabinet Cuban Crafters jsou ručně vyráběné doutníky stejné jako kubánské doutníky. Jsou jemné, tmavé, mají plnou chuť a jsou perfektně ubalené. Kubánský mistr balič z Tabacalera Esteli nesmírně pečlivě dohlíží na každý doutník od úplného začátku a osobně dokončuje práci. Každý tabákový list na tento doutník musí být starší tří let. Tento list musí procházet čtyřnásobnou fermentací. Vnitřní část doutníku(náplň) je ze semena kubánského tabáku(Cuban - Seed Habano tabacco), který roste na polích firmy Tabacalera Esteli. Vázací list balí balič ze směsi tabáku nejvyšší(premium) jakosti (Cuban - Seed Habano 2000) Krycí list musí být naprosto bezchybný a používá se tabák (Dark Cuban-Seed Habano, původem z Equádoru). Hlava doutníku se ukončuje utažením. Prsten je velký s mapou Kuby. Označení Cuban Crafters (kubánské umění)jsou vzhledem ke kvalitě oprávněné. Doutníky jsou baleny do speciálních cedrových krabic.Každý doutník je dokončován stejně jak tomu je na Kubě. Konec doutníku je ukončován dlouhým utaženým koncem tak typickým pro kubánské doutníky. Výroba těchto doutníků probíhá podle všech tradic výroby doutníků na Kubě. Tento doutník hoří velmi souměrně, vyrovnaně a stále.Chuť tohoto doutníku je vyvážená, intenzivně květinová a plnotělová. U těchto doutníků Vám můžeme zaručit, skvělí požitek z kouření.

Závěrem


Existuje mnoho názorů na to, že podnebí a půda na Kubě je natolik charakteristická, že není možné ji nikde na světě napodobit. My se však zcela po právu domníváme, že tomu tak není. Důkazem tohoto tvrzení jsou farmy v Esteli (Nicaragua), které klimatickými podmínkami i půdou odpovídají regionu Pinal del Rio. Milovníkům kubánských doutníku můžeme slíbit, že naše doutníky jim poskytnou stejný a v mnohých případech i lepší zážitek s kouření. Hlavní při výrobě doutníků je namíchaná směs tabáků ze kterých je daný doutník vytvořen a pak jakým způsobem je doutník ubalen. A to je právě to čím Vás naše doutníky přesvědčí.

J.L. Salazar Y Hermanos