Kuba a Republika Dominikana, poznáte rozdíl?

Je mnoho názorů o tom, jaké doutníky jsou lepší jestli kubánské či dominikánské, platí snad dokonce i to, že co kuřák to názor. Bezpochyby se však určitě všichni shodnou na tom, že Kuba má největší zvuk a nejdůslednější celosvětový marketing v podobě známosti značek. Opomeňme teď všechny poučky dovozců a prodejců doutníků a zaměřme se na kvalitu a rozdíly jednotlivých zemí.

Kuba a Repubika Dominikana poznáte rozdíl? Je mnoho názorů o tom, jaké doutníky jsou lepší jestli kubánské či dominikánské, platí snad dokonce i to, že co kuřák to názor. Bezpochyby se však určitě všichni shodnou na tom, že Kuba má největší zvuk a nejdůslednější celosvětový marketing v podobě známosti značek. Opomeňme teď všechny poučky dovozců a prodejců doutníků a zaměřme se na kvalitu a rozdíly jednotlivých zemí. Tabák je základ každého doutníku, stejně jako vinná réva je základem vína. Čím kvalitnější půda a klimatické podmínky tím lepší je výsledná surovina.

Půda a výběr tabáku

Půda je v pěstování tabáku velmi důležitou složkou, proto nelze tvrdit, že tabák je úplně stejný na Kubě, Dominice, Kostarice nebo na Kypru. Všechny tyto země, přestože jsou producenti tabáku, mají velmi zásadní půdní odlišnosti. Samozřejmě jsou v těchto zemích i rozdílné klimatické podmínky, i když ne zásadně. Další co je potřeba si uvědomit je, že Kuba produkuje tabák v různé kvalitě, a tudíž i pro různé typy doutníků nevyjímaje i cigarilos. V Dominikánské republice, kde je celá výroba soustředěna do jednoho koncernu, tím paradoxně umožňuje tzv. prioritu značek, kde tedy značka určuje kvalitu, protože se pro konkrétní značky používá nejvybranějšího tabáku z celé země. Dominikánská republika je paradoxně  v nevýhodě díky tržnímu prostředí, kdy co značka to vlastní marketing a kvalita limitovaná dobrým nákupem nebo vlastní pěstební činností. Proto se setkáte i s různou kvalitou doutníků. Nutno připomenout, že veskrze základy v Dominikánské republice dali doutníkovému businessu kubánští emigranti.

Síla tabáku a chuť

Obecně platí, že tabák, který se používá pro kubánské doutníky má velmi výrazné aroma po zapálení a v klidové fázi je méně aromatický než dominikánský. V chuti je kubánský tabák nasládlejší a dominikánský se projevuje spíše kořeněnou chutí. Vše je však závislé na době zrání tabáku a procesech fermentačních postupů a samozřejmě platí, co člověk to specifická chuť. Typy doutníků 

Kubánská produkce se vyznačuje nepřebernou škálou velikostí, a to jak do průměru tak i do délky. V současné době je k dispozici více než 65 různých velikostí a tvarů. Na otázku, proč tomu tak je, lze odpovědět velmi jednoduše. Politikou Habanosu je, že každý kuřák si může vybrat to, co mu nejvíce vyhovuje, a proto takový prostor ohledně velikostí. Mnohý kuřák však může zísakt pocit, že právě proto se mu těžko vybírá, neboť se mu zdá, že vybírá z příliš mnoha variant. Oproti tomu Dominicana  se soustředí v základě asi na 8 velikostí, které jsou k dostání v podstatě u každého výrobce, a tím si zjednodušují přístup k zákazníkovi, neboť vybírat z mála může být velká marketingová výhoda. Závěr

Závěrem chci zdůraznit, že poznat rozdíl mezi Kubou a Dominikou nemusí být úplně tak jednoduchý, ale každý z kuřáků by se měl zamýšlet spíše nad tím, jestli mu doutník, který kouří vyhovuje, a to jak chuťově, tak i vůní a komplexností celého prožitku, který k doutníkům patří. Doutník se totiž nekouří, doutník se prochutnává, a to je vždy alfa a omega konzumace doutníku.