Není humidor jako humidor

Velmi důležitou otázku při zkoumání kvality doutníku hraje celý proces skladování doutníků, a to zvláště jejich měkkost, která se dociluje správnou teplotou a vlhkostí při skladování.

Zařízení, která k tomuto účelu slouží, nazýváme humidory. Není však samozřejmostí, že každý humidor splní podmínky náročného prostředí pro kvalitní skladování doutníků. Humidor a jeho základní funkce

K základní funkci humidoru patří hlavně uchování správné vlhkosti doutníku, která je v ideálním případě 70-74 % vzdušné vlhkosti. Úplně nejjednodušší humidory jsou prosty jakýchkoli měřících přístrojů. S vyšší kvalitou roste i vybavenost složitějšími měřidly, která bohužel mnohdy vykazují odchylky. To platí zvláště pro mechanické vlhkoměry, které jsou často poruchové. Obecně se tvrdí, že kvalitní jsou až měřidla digitální, která v humidoru sledují i teplotu (běžně je k dostání za 1500 Kč a opravdový znalec takový přístroj velmi ocení). Nutno podotknout, že ideální teplota je 18 stupňů Celsia, ale neděste se, když ji doma nedosáhnete. Nebývá obvykle ani v restauracích, protože na to je potřeba klimatizace – tu mají humidory až ve třídě nad 30 tisíc korun. V oblasti profesionálního skladování jsou takovéto humidory doslova nezbytností a žádný z dovozců vlhkých doutníků si bez takového zařízení již nedokáže představit své podnikání.

01.jpg  02.jpg

Humidor jako součást vybavení

K neméně důležité vlastnosti humidoru patří i jeho vzhled. Dnes je možné si vybrat již z mnoha různých tvarů a kvalit úpravy povrchu jako u nábytku, ale zcela nejpodstatnější je vnitřek humidoru, který je vykládán cedrem. Kvalitní cedr totiž zvyšuje schopnost humidoru udržet vlhkost. Poznáte to samozřejmě teprve v procesu navlhčování, tam se ukáže jaká je jeho kvalita.

Nejdražší neznamená nejlepší

Cena humidoru nepatří mezi hlavní kritéria. Cena se většinou odvíjí od povrchového zpracování, ale neurčuje jeho kvalitu. Vliv na cenu má samozřejmě i případná elektronická filtrace vzduchu, kterou někteří výrobci u luxusnějších humidorů dnes již běžně nabízejí. Velmi kvalitní humidor dnes pořídíte zhruba od 4000 Kč.

03.jpg   04.jpg

Jak vybírat humidor

Při výběru humidoru se doporučuje řídit několika pravidly:

1) Kolik doutníků vykouřím, tj. kolik jich potřebuji běžně skladovat. Jinou potřebu mají restaurace a jinou běžná domácnost. Humidory je možné zakoupit v několika velikostech. Od humidorů na jednu krabici doutníků tj. 25 ks, až po například zcela běžně sériově vyráběné pro 5000 ks.

2) Kvalitní humidor by měl obsahovat alespoň vlhkoměr. Doporučujeme spíše digitální přístroj. V ceně doutníků je to zanedbatelná a přesto velmi dobrá investice

3) Důraz klaďte na utěsnění humidoru, to je základ pro jeho kvalitní funkci. Jakákoli zbytečná mezera či netěsnost je na škodu. Není potřeba kupovat drahou skříňku na doutníky, když potřebujete humidor.

4) Humidory z masivu jsou daleko vhodnější než z dýhy. Vlivem vlhkosti, která je v humidoru nezbytná, může po delší době dojít ke kroucení dýhy a poškození humidoru.

5) Spolehlivý dodavatel by vám měl poskytnout alespoň dvouletou záruční lhůtu, ale nemylte se, nebývá to samozřejmostí.

05.jpg   06.jpg

Pár rad závěrem

Pro restauraci je humidor alfou a omegou dobrého skladování doutníků. Dobře skladovaný doutník přibírá na kvalitě podávání, pokud je skladován v tom nejlepším prostředí. Nesmíme však zapomenout na několik pravidel, kterými se za vás nebude řídit ani ten nejlepší humidor.

1) Do humidoru nikdy nedávejte obyčejnou vodu, ale pouze jen destilovanou.

2) Pro navlhčování humidoru používejte vždy misku s porézní houbičkou, ne otevřenou kapalinu v nádobě.

3) V případě plísně je nezbytné vydezinfikovat celý humidor a doutníky nahradit novými.

4) Pro zvýšení kvality doutníků a zároveň minimalizace potence plísní lze do destilované vody přidat dezinfekční látku, která snižuje vypařování a zároveň chrání doutníky před plísněmi. Je prostá chuti a zápachu a k dostání ve specializovaných prodejnách.

5) Humidor neumisťujte do místa s vysokou teplotou.

6) Před uskladněním doutníků v novém humidoru ho nechte nejprve provlhčit na odpovídající vlhkost. Prázdný nejlépe pojme základní vlhkost, a poté už ji přijímají hlavně doutníky.