Archiv starších čísel

Ročník 2007/11

  • francvino_3.jpg

    Francouzští vinaři

    "Vždy jsem si myslel, že víno mladé je dynamické, vzdušné, je cítit po ovoci, je voňavé. Zatímco víno, které zraje v sudech, je těžší, má více chutí, je komplikovanější. Já osobně mám raději víno mladší," prozradil mi Lolo z kouzelné retsaurace Café Madeleine v Bonne.

    [rubrika Gastronomie]
  • hotbary2.jpg

    Tichá krása hotelových barů

    Hotelové bary byly lidmi považovány za zakázanou třináctou komnatu, kam smějí - kromě ubytovaných hostů - vstoupit jen vyvolení, navíc ceny v nich připomínaly drahotu, takže byly pro obyčejné smrtelníky absolutně nedosažitelné. To se sice už změnilo, nicméně stále mají mnohá specifika i tajemství a proto jsme se vydali na „exkurzi“ do hotelu InterContinental, který byl vlastně prvním špičkovým ubytovacím zařízením u nás a zejména do jeho Duke baru.

    [rubrika Gastronomie]
  • john1.jpg

    O víně a životě s Radkem Johnem

    Radek John, spisovatel, scénárista, publicista a moderátor, je, jak se pozná už z těchto vyjmenovaných profesí, muž mnoha zájmů. Mezi ty, které má - kromě své práce - na jednom z předních míst je dobré víno a snoubení s dobrým jídlem. A o tom, ale nejen o tom, byla řeč…

    [rubrika Společnost]
  • cestopis-egypt-01.jpg

    Ve stínu faraónů

    V této reportáži se mnoho nedočtete o pyramidách či monumentálních stavbách, které kdysi nechali postavit pyšní vládci Egypta, či hrobkách v Údolí králů. Mě spíš zajímal život dnešních obyvatel, a to i přesto, že nemají se slavnými předky vůbec nic společného, civilizace, určující dlouhá tisíciletí běh dějin vymřela a postupně ji nahradily příslušníci stále početnější Arabské komunity….

  • ultra4.jpg

    Vždyť létat je tak snadné…

    Létání… Krásný sen, o jehož splnění usilovalo několik generací na všech kontinentech, od primitivních kmenů až po vyspělé civilizace. Géniové jako Leonardo da Vinci byli jen malý kousek od toho, aby se jim odvěkou touhu člověka podařilo uskutečnit. Vznést se vysoko nad oblaka ale láká lidi i dnes, v době satelitních družic, raketoplánů a meziplanetárních cest…

  • beaujolais_2.jpg

    Beaujolais je tady!

    Beaujolais je konečně tady! Tradičně na třetí listopadový čtvrtek se nejen ve Francii otevíraly lahve letošního ročníku tohoto červeného vína. Na světové trhy ho tento rok vinaři z regionu, ležícího severně od Lyonu, poslali 430.000 hektolitrů. Někteří z vás si možná udělali zastávku v restauraci, která začala nové beaujolais nabízet, takže už víte, jak letošní víno chutná. Já jsem oblast, odkud víno pochází, navštívil krátce před tím, než se lahve beaujolais chystaly k otevření.

    [rubrika Gastronomie]
  • rum_bacardi.jpg

    Rum nám dávej, rum nám dej

    Spotřeba míchaných nápojů každoročně stoupá společně s tím, jak začíná plesová sezóna. Vždyť kdo by - poté, co se vymaní z víru tance - odolal ledově vychlazenému koktejlu, správně sestavenému z mnoha lákavých ingrediencí?

    [rubrika Gastronomie]
  • campari4.jpg

    Jeho veličenstvo Campari

    Jsou lidé, o jejichž životě by se dal napsat ne jeden článek, ale celý román. Gaspare Campari mezi ně zcela určitě patří. Už přes sto let můžeme jeho jméno číst na etiketě láhve alkoholu, který se stal legendou…

    [rubrika Gastronomie]
  • nz2.jpg

    Stará vína z Nového Zélandu

    Nový Zéland se dostal do širšího povědomí naší veřejnosti až v posledních dvou letech, kdy byly právě zde, na tomto vpravdě pohádkovém ostrově, natočeny všechny díly trilogie Pán prstenů. Vinařští odborníci a somelieři ovšem začali tuto zemi objevovat jíž dávno předtím, dobře totiž věděli, že na místních svazích zrají vína neobyčejné kvality i chuti.

    [rubrika Gastronomie]