Archiv starších čísel

Ročník 2007/06

  • austarske_vinarstvi.jpg

    Bouřlivé (australské) víno

    Vedle klasických evropských vinařských zemí se do popředí zájmu všech milovníků tohoto ušlechtilého moku stále více prosazují i vína z takzvaného Nového světa. Mezi nimi hraje v současné době prim Austrálie. Boom, který nyní zažívají výrobci a pěstitelé vinné révy, nemá obdoby nejen na tomto nejmenším kontinentě, ale ve světovém měřítku vůbec. Otázka zní: je to všechno jen móda, nebo jde o trvalý trend podložený kvalitou? Odpověď možná najdete v následujících řádcích...

    [rubrika Gastronomie]
  • faj.jpg

    Dýmkaři, sběratelé a jiní „podivíni“

    Dýmky se nejen kouří, jejich nevšedním tvarům propadlo i mnoho nekuřáků, pro které se staly jakýmsi fetišem (či předmětem sběratelského zájmu) takto „postižení“ jedinci mají dokonce své časopisy - nejvíc jich vychází v Itálii, Anglii, Německu a Spojených státech, kde ostatně v malebném městečku Chattanooga, sídlí i Mezinárodní organizace sběratelů dýmek.

    [rubrika Dýmky]
  • kalabaska1.jpg

    Krása kalabašek

    Dýmky tohoto exoticky znějícího jména patří k těm vůbec nejlepším i nejkvalitnějším vůbec. Navíc mají ještě jednu přednost - jsou velmi krásné….

    [rubrika Dýmky]
  • gastronomie-destilaty-cognac-hxo-2003-47.jpg

    Cognac - král mezi destiláty

    Historie městečka Cognacu sice sahá až do jedenáctého století, ale celosvětový význam získalo až mnohem později, v době, kdy se v jeho okolí začala vyrábět z vína výborná pálenka. A protože její neopakovatelná chuť byla spojována právě s tímto místem, stalo se postupně slůvko koňak jakýmsi synonymem pro tento druh alkoholického nápoje.

    [rubrika Gastronomie]
  • bushmills_hadline.jpg

    Whisky stokrát jinak

    „…Whisky to je moje gusto, bez whisky je v duši pusto“ zpívá se v písni z filmu Limonádový Joe která u nás už dávno zlidověla. Tato čím dál populárnější lihovina se však od časů, kdy ji kovbojové na Divokém západě konzumovali „po litrech“, hodně změnila.

    [rubrika Gastronomie]
  • gastronomie-vino-anjou-04.jpg

    Nejcennější drahokam z údolí Loiry

    Že se v Anjou vyrábí víno mi bylo dobře známo dávno předtím, než jsem tento ušlechtilý mok poprvé ochutnal. Jako náruživému pubertálnímu čtenáři Tří mušketýrů mi totiž nemohla uniknout kapitola, ve které zrádná mylady chtěla mé zbožňované hrdiny otrávit právě vínem této značky. Bylo mi také okamžitě jasné, že musí být vynikající, jinak by mu mušketýři neholdovali. Proto když se mi naskytla možnost navštívit tato místa, neváhal jsem ani minutu...

    [rubrika Gastronomie]
  • fotoII.jpg

    Vynalezl Jan Saudek stroj času?

    Jan Saudek má už dávno zajištěno své místo v naší kulturní historii a mohl by v klidu odpočívat, jak se říká, na vavřínech, ale to není nic pro něj. I v dvaasedmdesáti letech má postavu jak mladík - a také se tak cítí - dělá všechno možné, jen aby porazil, nebo alespoň zpomalil čas. Stáří ho prostě nedohonilo a je otázka, zda se mu to někdy vůbec povede…

    [rubrika Společnost]
  • kralovstvi_sampanskeho.jpg

    Francie je stále královstvím vín

    I když dravý nástup vín z „nového světa“, ať už jde o Jižní Ameriku či Afriku, Kalifornii a dalších, poněkud ohrozil dlouholeté „mocenské postavení“ Francie, ta i nadále zůstává na špici pelotonu. Jakousi vlajkovou lodí jsou hlavně dvě oblasti, kde pěstují či vyrábí vína, které nikdy nepřestaly být legendou - Champagne a Bordeaux.

    [rubrika Gastronomie]